Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 08.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet venter vi at det kan løsne store skred av seg selv så lenge uværet pågår. I lavere fjellområder venter vi våte, naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

I fjellet, der all den nye nedbøren kommer som snø, venter vi at det kan løsne store skred av seg selv. Kraftig vind og mer snø vil fortsette å laste inn snø i allerede velfylte leområder i høyfjellet. Det mest utsatte terrenget ligger i nord- og østvendte lesider høyt til fjells. I terrengformasjoner som har samlet en del snø kan skred bli store. Skredene kan også bli store dersom de løsner på svake lag ved bakken.

I lavere fjellområder venter vi at det kan løsne våte skred, men utbredelsen og skredstørrelsen begynner å bli begrenset siden mye snø har smeltet i mildværet allerede.Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøen har fått seg en real oppfuktning av mildværet i starten av uken, og selv høyt til fjells kom nok nedbøren tidvis som regn og sludd mandag. Når det ble kaldere igjen på tirsdag gikk nedbøren over til nysnø i fjellet og regn og sludd i lavlandet. I fjellet har kraftig vind flyttet det som var av flyttbar snø over til leområder. I nord og østvendt terreng kan det nå ligge mye snø, mens det er avblåst på vindutsatte steder.

Før mildværet lå det lag av kantkorn og rim høyt i snødekket og et lag av kantkorn nederst i snødekket. Hvordan disse lagene har klart seg igjennom mildværet på mandag er usikkert, men det kan være at det bare er på de høyeste toppene i indre deler av regionen at dette fremdeles er intakt.

Det er ikke meldt inn skredaktivitet det siste døgnet. Webkamerabilder viser at mildværet har tæret på snøen i lavlandet og det er langt flere barflekker tirsdag morgen enn det det var mandag.

Fjellvær, 07.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -4 °C til 3 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 08.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest natt til onsdag. -2 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis full storm. Mest nedbør sørvest i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS