Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet, mens i høyden finnes det ustabile fokksnøflak som kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Over mildværsgrensen vil snøfall og sterk sørvestlig vind sørge for stor transport av fokksnø inn i leområder. Der hvor pålagringen er størst forventes store skred å løsne av seg selv.

Temperaturen skal synke utover dagen og faren for våte skred vil være avtagende. Men regn natt til lørdag gjør at våte skred fortsatt kan løsne av seg selv der det er opphopning av vann på skarelag fra søndag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Snøen har vært fuktet høyt til fjells i store deler av regionen tidligere i uka. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.

Forrige uke kom det observasjoner på svake kantkornlag ved bakken både fra grensetraktene mot Indre Troms og fra Senja. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær og kraftig vind de siste dagene, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær har gitt tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 27.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør i sørlige delen.

Fjellvær, 28.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen. Usikker lavtrykksplassering om kvelden gir usikre vind- og nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS