Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet, mens i høyden finnes det ustabile fokksnøflak som kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Økende vindstyrke i kombinasjon med nysnø vil danne ustabile fokksnøflak i leområder over mildværsgrensen. Der hvor pålagringen er størst vil skred kunne løsne av seg selv. Det ventes spesielt mye nedbør lengst sør i region, skredfaren forventes å være størst her.

Utover dagen vil stigende temperatur og regn svekke nysnøen fra de siste dagene. Våte skred er forventet å løsne av seg selv der det er opphopning av vann på skarelag fra søndag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøen har vært fuktet høyt til fjells i store deler av regionen på søndag. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.

Forrige uke kom det observasjoner på svake kantkornlag ved bakken både fra grensetraktene mot Indre Troms og fra Senja. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær og kraftig vind de siste dagene, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær har gitt tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør i sørlige delen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS