Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 26.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø oppå glatt skare. Hold avstand til skredterreng der problemet er til stede.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær i dag vil opprettholde skredfaren. Det ventes store lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke. Der hvor vinden øker nok til å flytte nysnø fra i går inn i leområder vil det dannes ferske flak med ustabil fokksnø. Noen steder kan det være svakt lag av nedføyket nysnø under fokksnø, mens enkelte steder kan det være dårlig binding til glatt skare. På utsatte steder som får størst pålagring vil skred kunne løsne av seg selv.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøen har vært fuktet høyt til fjells i store deler av regionen på søndag. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.

Forrige uke kom det observasjoner på svake kantkornlag ved bakken både fra grensetraktene mot Indre Troms og fra Senja. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær og kraftig vind de siste dagene, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær har gitt tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 25.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Synkende snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS