Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge på glatt skare. I disse områdene er det lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Temperaturen ventes å synke utover dagen og nysnø kombinert med vind vil gjør at det kan dannes ferske flak med ustabil fokksnø oppå glatt skare. Disse kan noen steder være svært lett å løse ut av skiløpere.

Mest nedbør ventes i sørlig del av regionen og det er her skredfaren vil være betydelig, i de deler av regionen som ikke får så mye nysnø vil skredfaren være moderat.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Svært kraftig vind og mildvær de siste dagene har gjort sitt med snødekket. Snøen har trolig vært fuktet til fjelltopphøyde i store deler av regionen. Mot de høyeste toppene kan det finnes noe tørr snø som sannsynligvis er vindpakket og hard. Utsatte partier er avblåst.

Forrige uke kom det observasjoner på svake kantkornlag ved bakken både fra grensetraktene mot Indre Troms og fra Senja. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake lag er etter mildvær og kraftig vind de siste dagene, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær har gitt tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 24.01.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Synkende snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS