Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. I høyden kan det være lett å løse ut nysnøflak på utsatte plasser. Det kan finnes vedvarende svakt som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

I høyden kan det være lett å løse ut nysnøflak. Mest aktuelt er middels store skred, men på utsatte plasser i høyden kan skred også bli store. Varierende vindretning gjør at problemet kan finnes i flere himmelretninger. Mest utsatt er ved rygger, skar og topper der vinden tar mest.
Om sola titter frem kan dette også gi fare for at skred løsner naturlig.

Vedvarende svakt lag kan fortsatt være intakt i fjellet og kan gi store skred noen få steder. Laget er generelt vanskelig å påvirke da det mange steder er dekket av tykk fokksnø. Vær oppmerksom på kuler og overgang mellom tynt og tykt snødekke. Her vil det være kortest avstand til det svake laget.

Det kan være fare for glideskred der snø ligger mot bratte sva. Unngå opphold under sigeprekker.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind 16-17 mars med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. De siste dagene har høy temperatur gitt smelteomvandelt snøoverflate opp til ca 800 moh. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten har frosset til og gitt skare på morgenen.

Observasjoner fra tidlig i uka viser at kantkornlaget begynner å rundes rundt skoggrensen der snødekket er tynt. Utbredelsen av laget er usikker. Det er også dekket av stedvis store og tykke fokksnøflak.

Naturlig utløst skred nær rygg torsdag formiddag ved Ørskogfjellet kan tyde på at svakt lag av kantkorn fortsatt kan være aktivt.
Noen ferske glideskred tyder på at snødekket er isotermt opp mot 800 moh i sør.

Fjellvær, 25.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -21 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 26.03.2023

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -23 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS