Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 19.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan fortsatt gi store skred. Skred kan løses ut fra avstand. Fokksnø i høyfjellet.

Skredfarevurdering

OPPDATERT SØNDAG MORGEN: Mindre vind enn meldt gir noe mindre fare for at skred løsner av seg selv. Skredfaren varierer gjennom dagen og vil stige når vinden øker og temperaturen stiger.
Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt i fjellet og kan gi store skred noen få steder. Det vil likevel være færre heng og vanskeligere å påvirke disse lagene enn før fredagens mildvær.

På ettermiddagen vil temperaturen synke og vind fra vest vil danne ferske fokksnøflak. Problemet ventes å ha begrenset utbredelse og størrelse. Vær spesielt forsiktig i renner og små forsenkninger som ligger i le for vinden.

I lavlandet kan våte løssnøskred være et problem når temperaturen er på sitt høyeste. Her har det vært mildt tidligere også og problemet vil være begrenset til svært bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig opp til 800 moh.

Det har vært få tegn på at kantkorn under rundt skare har vært aktivt i regionen, men skred på Vistdalsheia natt til fredag indikerer at problemet er tilstede noen få steder.

Det er observert store og middels store flakskred flere steder i løpet av fredag. På Grøntind i Innfjorden, på Vistdalsheia og over skitrekket i Skorgedalen i Isfjorden.

Lørdag formiddag er det -5grader på Reinsfjellet (994 moh) og laber bris.

Fjellvær, 18.03.2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til lørdag. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om kvelden. -13 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperaturer.

Fjellvær, 19.03.2023

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS