Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne ferske fokksnøflak som stedvis kan være svært lette å løse ut. Temperaturen stiger utover dagen, og under mildværsgrensen kan det gå naturlig utløste våte skred.

Fokksnøflak kan ligge på svake lag av kantkorn som har blitt dannet i overflaten eller over mildværsskaren i det kalde, klare været tidligere i uken. Her vil skred være svært lette å løse ut. Det er vanskelig å vite hvor problemet finnes.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Forrige uke strakk et mildvær seg opp til rundt 1000-1100 moh og smelteomdannet snødekket. I begynnelsen av denne uken kom det betydelig bygevær som ga fokksnø, sprøhagl og løs snø oppå dette. Onsdag til fredag var det kaldt, klart og stille vær. I overflaten lå det på fredagen rundt 20 cm løs snø. Vind natt til søndag har påvirket snødekket og det er nå sannsynligvis vindpåvirket de fleste steder.
I bratte sørsider har snøen blitt solpåvirket, og det har gått en del våte løssnøskred.

Kaldt, klart vær de siste dagene har dannet kantkorn og rim i overflaten. Generelt ligger dette på mykt snødekke og vil ikke være et problem. Men det kan være et problem der det ligger på hardt snødekke og i bratte solsider der det har det blitt dannet solskare. Det er blitt observert kantkorn over og under skaren. Her kan det være svært lett å løse ut skred.
Det er også observert noe kantkorndannelse rundt mildværsskaren. Særlig der snødekket er tynt.

Snødekket er fremdeles tynnere enn vanlig. Dette merkes særlig i fjordnære områder og på vindutsatte fjell. Ellers har det vært svært gode skiforhold tidligere denne uken.

Fjellvær, 04.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS