Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er lett for en skiløper å løse ut skred der snøen har bundet seg til flak. Flakene kan skli på skaren eller løsne på et løsere lag av nysnø. Skredene vil stort sett bli små, men i noen heng kan skredene bli middels store. Skredfaren øker når vinden tar seg opp utover dagen. Leheng mot nord og øst er mest utsatt.

Vær oppmerksom på at fokksnøen noen steder kan ligge på et svakt lag av kantkorn eller overflaterim. Her vil det være spesielt lett å løse ut skred. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av dette laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

I skogen og skjermet terreng er snøen ubunden. I høyden varierer det hvor mye vinden natt til fredag påvirket snøoverflaten. De fleste steder der vinden har tatt er det myke flak i snøoverflaten. På utsatte plasser er det avblåst ned til stein eller skare.

Den siste fokksnøen ligger på skare nokså høyt til fjells. Gammel snøpakke antas å være stabil etter tidligere mildvær.

Det er generelt lite snø i regionen, og det er mye oppstikkende stein, særlig på rygger og vindutsatte steder.

Det har vært stor temperaturgradient høyt i snødekket de siste dagene, og kantkorndanning er observert under mildværsskaren fra forrige uke.

Observasjoner tyder på at det er mye hagl i den siste snøen. I høyden er det observert godt utviklet overflaterim. Fredag formiddag meldes det om solskare i sørsider, med kantkorn under.

Fjellvær, 03.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra vest om formiddagen. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS