Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 03.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Vind vil blåse snø som ligger på bakken inn i leområder.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred der snøen har bundet seg til flak. Skredene kan bli middels store. Vind fra sørøst vil blåse snø inn i leområder og danne ferske fokksnøflak.

Vær oppmerksom på at det noen steder kan finnes et svakt lag av kantkorn under fokksnøen. Her vil det være spesielt lett å løse ut skred, og fjernutløsning er mulig. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av dette laget.

Små skred kan løsne naturlig i løssnøen i bratte soleksponerte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. februar 2023

Snødekket er preget av regn i lavlandet og kraftige snøbyger med mye vind over tregrensen i slutten av forrige uke. De siste dagene har det kommet litt mer nysnø, men med rolig vind og lavere snøgrense. I lavlandet ligger nysnøen rett på skaren, og er de fleste steder ubunden. I høyden har snøen bundet seg til myke flak. Mildværsskaren fra forrige uke går til ca. 1200 moh.

Det er generelt lite snø, og det er mye oppstikkende stein, særlig på rygger og vindutsatte steder.

Det har vært stor temperaturgradient høyt i snødekket de siste dagene, og kantkorndanning er observert under mildværsskaren fra forrige uke.

Observasjoner tyder på at det er mye hagl i den siste snøen. I høyden er det observert godt utviklet overflaterim. Natt til torsdag kom det 5 cm nysnø.

Fjellvær

Torsdag 2. februar 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 3. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra vest om formiddagen. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS