Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 04.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Hvis solen kommer frem kan det gå naturlig utløste skred. I høyfjellet ligger ustabile fokksnøflak. Hold avstand til sider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper i nysnøflak dannet de siste par dagene. Nysnøflakene kan enkelte steder ha lagt seg på et vedvarende svak lag av kantkorn. Drønn er et typisk faretegn.

Hvis sola kommer fram kan det gå naturlig utløste løssnøskred. Sola kan også føre til at det kan bli lettere for en skiløper å løse ut skred.

Det er også fare for enkelte glideskred, unngå opphold under glidesprekker.

Hold god avstand til skavler.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 3 mai 2022

Mandag og tirsdag har det kommet en del nysnø, i fjellet har det blitt dannet ferske fokksnøflak.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen. Det er generelt mye snø for årstida i regionen.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng.
Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Dette er ikke tatt med som et skredproblem nå siden det ikke er observasjoner av at det er et aktivt problem.

Søndag gikk et personutløst flakskred i nordøstsiden av Vengetind på rundt 1700 moh. Det har også blitt observert et flertall solutløste skred i løpet av helgen.

Lørdagen og søndagen hadde relativt mye sol, slik at snødekket i solvendte helninger vil være påvirket av dette.

Fjellvær, tirsdag 3 mai 2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen.

Onsdag 4 mai 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS