Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 29.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak i leområder er hovedproblemet. Våte løssnøskred kan løsne der sola får tak i nysnøen. Glideskred kan forekomme til alle døgnets tider.

Skredfarevurdering

Ferske fokksnøflak vil trenge noe tid til stabilisering og kan fortsatt være lette å løse ut. Dersom sola får tak kan det gå våte løssnøskred.

Det er observert kantkorn i overflaten i nordsider og dersom nysnøen har lagt seg på dette kan det være svært lett å løse ut skred.

Glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Hele snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet noe snø som kan danne små isolerte flak.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Det er observert kantkorn i overflaten i nord, nordøst og nordvest. Når nysnøen legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Det kan ikke utelukkes at dette finnes i flere himmelretninger.
Kantkornet som er dannet før påske er stabilisert de fleste steder.

Fjellvær, 28.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS