Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 05.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Et neføyka svakt lag kan utløses av skiløper og føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Ustabil fokksnø vil finnes i de fleste himmelretninger og den kan fremdeles lett løses ut av skiløper. Både fokksnøen som ble dannet på torsdag av nordvestlig vind og senere i uka av sørøtlig vind kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Dersom vedvarende svakt lag er intakt og aktivt kan skredproblemet bli langvarig. Vedvarende svakt lag ventes å ha størst utbredelse i indre strøk av regionen. Enkelte skred kan bli store og fjernutløsning vil være mulig. Sprekker og drønnelyder i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Vind fra nordlig og senere sørlig retning har ført til vindpåvirket snøoverflate i de fleste himmelretninger over skoggrensa. Snøfordelinga er ujevn og i områder der det ikke ligger fersk vindtransportert snø er det fremdeles mye terreng og fremstikkende steiner. I skogen ligger 20-40 cm løssnø, mange steder rett på bar bakke.

Før snøvær og vind på torsdag ble det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn, med antatt stor utbredelse. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Siste ukes vind og nedbør har ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget. Om det vedvarende svake laget er intakt, dets egenskaper og evnetuell utbredelse er fremdeles usikkert. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av smelteomvandla snø.

Fredag ble det observert to naturlig utløste str.2 skred i sørøstlig terreng på Snortungen i Isfjorden.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -14 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS