Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 03.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Vinden dreier til sørøstlig retning med liten kuling styrke. Dette vil føre til ustabil fokksnø i de fleste himmelretninger. Øst- og sørvendte leområder forventes å være mest utsatt da torsdagens fokksnø kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Det vil fremdeles være lett å løse ut skred og enkelte skred kan bli store. Fjernutløsning er mulig, men faren for naturlig utløste skred avtar.

Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn på ustabil snø. Konservative veivalg anbefales.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nedbør som snø og liten kuling fra nordvest ventes å flytte betydelige mengder snø til øst- og sørvendte leområder på torsdag. Snøfordelinga vil være ujevn og der det ikke ligger fersk vindtransportert snø vil overflaten være preget av skare med fremstikkende steiner.

Før snøfall og vind på torsdag er det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn i snødekket. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november og er sannsynligvis mest utbredt i indre strøk. Torsdagens nedbør og vind kan føre til flakdannelser som kan legge seg over dette svake laget.
Noen steder finnes det også kantkorn/begerkrystaller helt ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av gammel hard og smelteomvandla snø.

Torsdag løsnet et str. 2-3 skred i sørvendt terreng på Kvasstinden i Skorgedalen i Rauma kommune. Skredet var naturlig utløst og svakt lag er ukjent.
Et middels stort skiløperutløst skred ble løst ut ved Trolltind / Jordalsgrenda på mandag. Skredet løsnet på et vedvarende svakt lag av kantkornet snø.

Nord i regionen, på Reinsfjellet (990 moh) i Gjemnes, blåste det torsdag formiddag liten kuling.

Fjellvær, 02.12.2021

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -22 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 03.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -24 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS