Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I høyfjellet kan det finnes ustabil fokksnø enkelte steder. Vær oppmerksom på oppbyggende omvandling som kan gi svake lag høyt i snødekket.

Skredfarevurdering

Det kan komme et lite snødryss, men neppe nok til å danne ustabile flak av betydning. Snødekket ellers gir et stabilt inntrykk etter dagevis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør. Det er likevel lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og er man uheldig kan man løse ut større skred. Eldre svake lag djupt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det ligger godt med snø i hele regionen etter snøfallet sist uke. Det er tørr snø i nordsider med overflaterim og kantkorn øverst som gir glitrende og godt skiføre. I sør, øst og vest avhenger solpåvirkningen av bratthet, terrengformasjon og høyde over havet. Stort sett porøs skare på morgenen som mykner der sola får tak. Solvendte områder i lavlandet er i ferd med å bli bar.

Det er funnet kantkorn høyt i snødekke siste dager men det har foreløpig liten evne til bruddforplanting. Det er kantkorn i eldre snødekke, som ligger dekt av bærende lag av fokksnø. Dette regnes derfor ikke som et skredproblem i øyeblikket.

Søndag formiddag er det delvis skyet og fortsatt kaldt i skyggen men varmt der sola får tak.

Fjellvær, 02.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -17 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen

Fjellvær, 03.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS