Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 02.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet kan det finnes ustabil fokksnø enkelte steder. Sola gir løssnøskred i bratte sider. Timing er viktig for trygg ferdsel.

Skredfarevurdering

Snødekket gir et stabilt inntrykk etter dagesvis med kalde netter, solinnstråling på dagen og fravær av nedbør. Det er likevel lagdelt vintersnø til fjells, særlig i nord og skyggesider. Oppbyggende omvandling kan gi svake lag høyt i snødekket og er man uheldig kan man løse ut større skred.

Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning og tid på døgnet. I sør, øst og vest avhenger solpåvirkningen av bratthet, terrengformasjon og høyde over havet. Der sola får tak kan det løsne våte skred. Timing er viktig for sikker ferdsel.

Eldre svake lag djupt i snødekket kan trolig ikke påvirkes av skiløper, men trenger kraftig varme eller regn for å bli aktive.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det ligger godt med snø i hele regionen etter snøfallet sist uke. Det er tørr snø i nordsider med overflaterim og kantkorn øverst som gir glitrende og godt skiføre. I sør, øst og vest avhenger solpåvirkningen av bratthet, terrengformasjon og høyde over havet. Stort sett porøs skare på morgenen som mykner der sola får tak. Solvendte områder i lavlandet er i ferd med å bli bar.

Det er funnet kantkorn høyt i snødekke siste dager men det har foreløbig liten evne til bruddforplanting. Det er kantkorn i eldre snødekke, som ligger dekt av bærende lag av fokksnø. Dette regnes derfor ikke som et skredproblem i øyeblikket.

Fredag ble det observert flere våte skred i bratte sørsider.

Lørdag formiddag er det delvis skyet og fortsatt kaldt i skyggen men varmt der sola får tak.

Fjellvær, 01.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra vest. -17 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -17 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS