Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 01.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Naturlig utløste skred ventes tidlig på dagen. Kraftig vind og snøfall vil påvirke svake lag i snødekket. Unngå skredterreng.
  • Størst fare til og med lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Skredfaren opprettholdes med fortsatt sterk vind på formiddagen og noen snøbyger. Det vil dannes ferske fokksnøflak som kan stedvis være meget ustabile der det har lagt seg opp på svake lag høyt i snødekke.

Fare for naturlig utløste skred er størst mens været står på og transporterer snø inn i leområder. Utover ettermiddagen når vinden roer seg vil faren for naturlig utløste skred avta, men fokksnøflak kan fortsatt være svært lett å løse ut som skikjører. Problemet kan være svært spredt i terrenget og skaper en situasjon som er kompleks og uforutsigbar.

Sola utover ettermiddagen kan gjøre at skred løsner av seg selv i bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.03.2023

Snøfall siden torsdag har kommet i forbindelse med sterk vind fra nord og det er store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.
Før siste snøfall var snøoverflate påvirket av vinden i ulike grad over skoggrensen og det fantes solskare i noen bratte sørvendt heng.

Under ferske nysnø er det lommer med næroverflate kantkorn som har blitt dannet under kulde i starten av uken. Dypere i snødekke finnes eldre svake lag av kantkorn rundt skarelag. Stabilitetstester har vist at dette laget har stedvis god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at det generelt er godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder. Dette er mest fremtredende i indre strøk mot svenske grensen.

Fjellvær, 31.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 01.04.2023

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS