Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 31.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Naturlig utløste skred ventes. Kraftig vind og mye snø vil påvirke svake lag i snødekket. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind og nedbør som snø vil opprettholde betydelig skredfare.

Naturlig- og fjernutløst skred er mulig der pålagring av fokksnø er størst. Dette fordi det ble stedvis dannet svake lag av rim og kantkorn nær overflaten under oppholdsvær i starten av uken. Utbredelsen av problemet kan være svært spredt i terrenget og skaper en situasjon som er kompleks og uforutsigbar.

Det kan være lokal variasjoner i hvor nedbøren treffer, i områder med mindre snøfall og vindtransport vil skredfaren være lavere.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Snøfall siden torsdag har kommet i forbindelse med sterk vind fra nord og det er store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.
Før siste snøfall var snøoverflate påvirket av vinden i ulike grad over skoggrensen og det fantes solskare i noen bratte sørvendt heng.

Under dagsferske nysnø er det lommer med næroverflate kantkorn som har blitt dannet under kulde i starten av uken. Dypere i snødekke finnes eldre svake lag av kantkorn rundt skarelag. Stabilitetstester har vist at dette laget har stedvis god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at det generelt er godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder. Mest fremtredende er dette i indre strøk mot svenske grensen.

Fjellvær, 30.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS