Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 27.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred der det la seg fokksnø i forrige uke. Det er generelt vanskelig å påvirke fokksnøen nå som snøen har fått tid til stabilisering, men det kan være lettere der hvor flakene er tynne eller myke.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skarelag dypere i snøen. Laget er generelt vanskelig å påvirke under harde skarelag, men skred som løsner på laget kan bli store. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Mange steder i fjellet er snøoverflaten hard og bærende, der er skredfaren liten.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 26.03.2023

Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.

Observasjoner viser at det stedvis finnes kantkorn rundt et skarelag under fokksnøen. Stabilitetstester har vist at dette laget har god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at det generelt er godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder.

Fjellvær, 26.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 27.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -27 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS