Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred der det la seg fokksnø tidligere i uka. Snøen stabiliseres gradvis, men enkelte steder kan det fortsatt være mulig å påvirke fokksnøen.

Det finnes vedvarende svakt lag dypt i snødekke som skaper en kompleks situasjon og et skredproblem som er uforutsigbart. Dette problemet er trolig mest fremtredende i indre del av regionen. Utvis varsomhet i områder med tynt snødekke hvor laget kan være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.03.2023

Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.

Observasjoner viser at det stedvis finnes kantkorn rundt et skarelag under fokksnøen. Stabilitetstester har vist at dette laget har god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at det generelt er godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder.

I den svenske naboregionen Abisko/Riksgränsen ble det forrige helg observert naturlig og fjernutløst skred på vedvarende svakt lag dypt i snødekket. Selv om disse skredene var på svensk side av grensen er observasjonene relevante for indre og høyereliggende deler av Ofoten.

Fjellvær, 25.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -26 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Fjellvær, 26.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS