Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 15.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold med flere skredproblemer. Vær forsiktig i områder med fokksnø. Vedvarende svakt lag kan føre til store skred noen få steder.

Skredfarevurdering

Det er en ganske kompleks situasjon til tross for faregrad 2. Vil du være helt sikker, unngå alt skredterreng.

Lokalt kan vinden bli sterk nok til å flytte snø, i så fall vil det legge seg opp små ferske fokksnøflak i leområder som er lette å løse ut.

Det finnes et vedvarende svakt lag under skarelag som enkelte steder har vist tegn på å være aktivt. Rapporter tyder på at det er mulig å påvirke det svake laget noen få steder, men det er svært vanskelig å vite hvor du kan løse ut skred.
Se opp for fareteng som drønn og skytende sprekker. Vær obs på at fravær av slike tegn ikke betyr at det er trygt

I soleksponerte brattheng kan løssnøskred løsne av seg selv.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 14. mars 2023

Under skoggrensen er det ca 20-40 cm med lett, tørr løssnø og godt skiføre. På fjellet er snødekket svært variert. Fra skoggrensen og oppover er det varierende grad av vindpåvirkning, fra myk til hard vindpakket. Utsatte områder er avblåst. I skjermet terreng er det fortsatt mulig å finne godt skiføre også høyt til fjells.

Det er observert kantkorn under et skarelag som ble dannet i februar. Laget viser god evne til bruddforplantning i stabilitetstester, men ligger under harde lag med skare og fokksnø og er derfor vanskelig å påvirke. Mandag ettermiddag ble det rapportert inn drønn på dette laget, som tyder på at det stedvis er lett å påvirke.

Fjellvær

Tirsdag 14. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 15. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS