Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 04.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Skred kan løses ut i et nytt vedvarende svakt lag som ligger høyt i snødekket. Faren vil være størst der vinden har pakket overliggende snø til hardere flak.

Det ventes perioder med vind i fjellet som kan danne ferske fokksnøflak. Disse vil i seg selv være tynne men kan forverre problemet med ustabilt kantkorn.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldene heller. Gjør alltid egne vurderinger eller holdt deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Fredag 03 februar 2023

Det har vært rolig vær og lite nedbør de siste dagene. Mye løs snø ligger i skjermede terreng. Over skoggrensen er det vindpreget med fokksnø av ulik hardhet. Utsatte områder er det avblåst. Det gamle snødekke består av skare og smelteformer.

Det har utvikle seg et lag av kantkorn høyt i snødekke. Det har også dannet seg rim på overflaten etter kaldt og klart vær. Lagene er mest utbredt i indre deler mot Sverige.
Det finnes også kantkorn ved bakken.

Fjellvær

Fredag 03 februar 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 04 februar 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS