Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste våte snøskred ventes i lavlandet, mens i høyden må man unngå ferske og ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Betydelig skredfare opprettholdes i dag. Regn natt til lørdag gjør at våte skred fortsatt kan løsne av seg selv der det er opphopning av vann på skarelag fra forrige helg. Store våte skred kan forekomme enkelte steder. Temperaturen skal synke utover dagen og faren for våte skred vil være avtagende.

Over mildværsgrensen vil snøfall og sterk sørvestlig vind sørge for stor transport av fokksnø inn i leområder. Der hvor pålagringen er størst forventes store skred å løsne av seg selv.

Dypere i snødekket finnes det også vedvarende svake lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær på søndag, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder. Ta likevel høyde for denne usikkerheten, skred som løsner i fokksnøen vil potensielt kunne utløse store skred på dette laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Forrige helg var det mildvær i regionen som dannet en glatt skare opp til ca 800 moh. Den glatte skaren er ikke observert i indre strøk. Over dette har det lagt seg fokksnø.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.
Det finnes også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig noe usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær på søndag. Vi antar at det trolig er vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

På onsdag meldes det om noen små personutløste flakskred på Fagernesfjellet der svakt lag var dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø.

Fjellvær, 27.01.2023

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 28.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS