Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Høyere til fjells vil det legge seg opp ustabile nysnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Skredfaren ventes å øke ytterligere i dag. Stigende temperatur og regn vil svekke nysnøen fra de siste dagene. Våte skred er forventet å løsne av seg selv der det er opphopning av vann på skarelag fra søndag. Også store våte skred kan forekomme enkelte steder.

Høyere til fjells vil snøværet fortsette og vinden tar seg opp. Dette vil føre til stor transport av fokksnø inn i leområder. Der hvor pålagringen er størst forventes store skred å løsne av seg selv.

Dypere i snødekket finnes det også vedvarende svake lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær på søndag, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder. Ta likevel høyde for denne usikkerheten, skred som løsner i fokksnøen vil potensielt kunne utløse store skred på dette laget.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøfall natt til onsdag har lagt cirka 20-30cm med nysnø oppå en mildværsskare som fantes opp til cirka 800 moh. Høyere til fjells var det gamle snødekket svært vindpreget før siste snøfall.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.
Det finnes også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig noe usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær på søndag. Vi antar at det trolig er vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

På onsdag meldes det om noen små personutløste flakskred på Fagernesfjellet der svakt lag var dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS