Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 26.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø oppå glatt skare. Hold avstand til skredterreng der problemet er til stede.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær i dag vil opprettholde skredfaren. Det ventes store lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke. Der hvor vinden øker nok til å flytte nysnø fra i går inn i leområder vil det dannes ferske flak med ustabil fokksnø. Noen steder kan det være svakt lag av nedføyket nysnø under fokksnø, mens enkelte steder kan det være dårlig binding til glatt skare. Der hvor pålagringen er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Dypere i snødekket finnes det også vedvarende svake lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø. Vær likevel forsiktig høyt til fjells, skred som løsne i fokksnøsen vil potensielt kunne utløse store skred på dette laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøfall natt til onsdag har lagt cirka 20-30cm med nysnø oppå en mildværsskare som fantes opp til cirka 1000 moh. Høyere til fjells var det gamle snødekket svært vindpreget før siste snøfall.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.
Det finnes også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

På onsdag meldes det om små personutløst flakskred på Fagernesfjellet der svakt lag var dårlig binding medllom glatt skare og overliggende snø.

Fjellvær, 25.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS