Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø. Hold avstand til skredterreng der problemet er til stede.

Skredfarevurdering

Lokalt store nedbørsmengder natt til onsdag kombinert med vind vil gjøre at det kan dannes ferske flak med ustabil fokksnø oppå glatt skare. Der hvor pålagring er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Lavere i terrenget har mildvær de siste dagene ført til mye snøsmelting. Med synkende temperatur er faren for våte skred nå avtagende.

Dypere i snødekket finnes det også vedvarende svake lag av kantkorn. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø. Vær likevel forsiktig høyt til fjells, skred som løsne i fokksnøsen vil potensielt kunne utløse store skred på dette laget.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket over skoggrensen er preget av mildværsskare opp til cirka 1000 moh. Rygger og utsatte formasjoner er avblåst. Under skogrensen er snøen våt etter mildvær de siste dagene.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekket, men sannsynligvis er dette drept av mildværet.
Det finnes også kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 24.01.2023

10-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling

Fjellvær, 25.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS