Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 20.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold. Vær varsom med skavler og bratte fjellsider der sola tar tak.

Skredfarevurdering

Snødekket ventes å være stort sett stabilt nå. I høyden vil fokksnøen fra tidligere i uka kunne svekkes nå som temperaturen stiger ytterligere. I bratt terreng med våt, løs snø er det mulig å løse ut løssnøskred. I solvendte sider kan små skred løsne av seg selv når sola står på. Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Siste snøfall i fjellet var på 17. mai med vind fra nordvest til sørvest. Det antas at det ligger enkelte fokksnøflak i lesider mot øst. I etterkant av dette har det vært milde temperaturer og sol som har begynt å omvandle snøen mot vårsnø. Mange steder er det typisk gjennombruddskare om sola ikke får tak.

Det er nå lite snø under 400 til 600 moh.

Fjellvær, 19.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -4 °C til 4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 20.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen. Stedvis frisk bris i fjellet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS