Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 18.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som har samlet mye snø. Det kan også gå naturlig utløste løssnøskred i nysnøen i bratte solutsatte heng.

Skredfarevurdering

Det er fare for utløsning av nysnøflak i høyden etter tirsdagens snøfall kombinert med kraftig vind. Vi venter enn gradvis stabilisering av snøen utover dagen. Vær spesielt obs i skyggeområder høyt til fjells. I solvendte sider kan ferske flak løsne av seg selv når sola står på. Under ca 800 moh er snødekket veldig våt. Her vil det være mulig å løse ut små løssnøskred. Siden snødekket drener godt ventes det at det vil være stabilt mange steder.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet 15-25 cm nysnø over 300 moh i løpet av de siste to dager. Under 700-1000 moh ble snøen fort fuktig igjen etter stigende temperatur og overgang til regn. Høyt til fjells ligger det nysnø i leområder og forsenkninger. Den gamle snøen har nå vært gjennom runde på runde med mildvær og er generelt smelteomdannet og stabilt. Stedvis er det mye vann i snøen.

Det er nå lite snø under 400 til 600 moh.

Fjellvær, 17.05.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS