Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 17.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Utfordrende forhold pga. av ulike skredproblem. Unngå utløpsområder for våte flakskred i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Nysnø kombinert med økende vind kan danne ustabile flak i høyden utover dagen. Disse ventes å stabiliser seg fort når nedbøren gir seg. Vær fortsatt varsom i skyggeområder høyt til fjells. Snødekket ventes å være stort sett stabilt under 600-800 moh. I bratt terreng med våt, løs snø er det mulig å løse ut løssnøskred. Vær varsom i nærheten av terrengfeller. Enkelte skred kan også løsne naturlig. Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet 5-15 cm nysnø i løpet av mandagen. Høyt til fjells kan det finnes noe fokksnø i leområder og forsenkninger. Den gamle snøen har nå vært gjennom runde på runde med mildvær og er generelt smelteomdannet og stabilt. Stedvis mye vann i snøen.

Det er nå lite snø under 400 til 600 moh.

Fjellvær, 16.05.2022

9 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøgrensen synker til havnivå i løpet av ettermiddagen.

Fjellvær, 17.05.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS