Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 09.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelige mengder regn vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, kan det gå tørre skred.

Skredfarevurdering

Mandag venter vi en ny runde med vind og vann i fjellet. Snøskredfaren og faren for naturlig utløste våte skred øker utover ettermiddagen når temperaturen stiger og regnet kommer. Det kan ventes naturlig utløste skred i nysnøen som har kommet de siste dagene. Smeltevann kan hope seg opp over lag i snøen og det kan løsne enkelte, naturlig utløste flakskred.

Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, vil den kraftige vinden føre til at det legger seg opp enda mer snø i leområder. Et og annet naturlig utløst, tørt skred kan ventes der det legger seg opp mest snø.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 8. mai 2022

Etter snøværet på lørdag og søndag ligger det tørr snø i overflaten som i leområder antageligvis har samlet seg til myke, fokksnøflak i leområder og forsenkninger. Der vinden har fått tak eller det har kommet lite ny snø i løpet av helgen er det avblåst og gjenfrosset til glatt skare. Under den øverste, tørre snøen er det våtere lag av ulike smelteformer og fokksnø fra sist uke.

Søndag morgen sluddet det ved havnivå i Narvik.

Fjellvær

Søndag 8. mai 2022

10 mm i døgnet, opp mot 22 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 9. mai 2022

30 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS