Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø på høyfjellet og i bratt, soleksponert terreng.

Skredfarevurdering

Med roligere vær vil fokksnøen fra tidligere i uken etter hvert begynne å stabiliseres, men det kan fortsatt finnes områder der det er mulig for en skikjører å påvirke snøen.

Vær obs på at det er observert begynnende kantkorn mellom mildværsskare fra forrige uke og overliggende snø. Dersom dette laget utvikles videre vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning vil være mulig. Vær oppmerksom på dette, og unngå skredterreng dersom det er mistanke om at laget er til stede.

I brattheng som får solinnstråling kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vært preget av bygevær som har gitt nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen, og snødekket kan variere mye innen korte avstander. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er observert begynnende kantkorn mellom mildværskare fra forrige uke og overliggende fokksnø. Krystallene er foreløpig små, men denne type lag kan utvikles videre svært raskt under de rette forholdene.

I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 29.04.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke. Minkende vind igjen om kvelden.

Fjellvær, 30.04.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS