Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 29.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Skredfaren er størst der det kommer og har kommet mest nysnø og vind.

Skredfarevurdering

Nysnø kombinert med sterk vind vil gi transport av snø inn i leområder. Det kan være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen. Skredfaren er størst der det kommer mest nysnø og vind.

Når temperaturen stiger utover dagen kan det gå naturlig utløste våte skred i den ferske nysnøen i takt med at den fuktes opp av regnet.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vært preget av bygevær som har gitt nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen, og snødekket kan variere mye innen korte avstander. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og muligens løs, ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er observert svært små begynnende kantkorn mellom mildværskare fra forrige uke og overliggende fokksnø, men laget er foreløpig for lite utviklet til å utgjøre et skredproblem.

I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Det er observert skytende sprekker i den ferske fokksnøen.

Fjellvær, 28.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 29.04.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke. Minkende vind igjen om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS