Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 28.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Skredfaren vil være størst der det kommer mest nysnø og vind.

Skredfarevurdering

Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nysnø og vind. I de delene av regionen der det kommer mindre nedbør, vil skredfaren være lavere.

Hvis det blir klarvær og solinnstråling mellom bygene så kan skred løsne naturlig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.04.2022

Vinteren er tilbake med 15-30 cm snø de siste dagene. Bygevær har gitt lokale forskjeller i snømengde og vind, slik at snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og muligens løs, ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er fortsatt lagdelt, men er nå fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.


Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda.

I indre deler av regionen over 1000 moh. kan det fortsatt være vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 27.04.2022

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om kvelden.

Fjellvær, 28.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS