Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 20.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning og nysnø vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper.

Skredfarevurdering

Det har de siste dagene kommet svært mye snø i fjellet, og snøværet fortsetter. Nysnø i kombinasjon med vind vil legge opp store flak med fokksnø i leområder som allerede har fått stor pålagring tidligere i uken. Skred kan løsne naturlig, og i noen områder kan skred bli svært store. Skredfaren er størst i de områdene der bygeværet treffer. Tilstanden til kantkornet lag under skare er noe usikker etter mildværet tirsdag og onsdag formiddag. Det er trolig vanskelig å påvirke disse lagene nå, men skred som løsner på disse kan bli svært store. I lavlandet holder snødekket på å fryse til og det ventes generelt stabile forhold her.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavlandet er snødekket gjennomfuktet etter mildværet tirsdag og onsdag formiddag. I fjellet har kraftig vind og snøvær ført til en svært vindpåvirket snøoverflate utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Før mildværet traff tidligere i uken fantes det vedvarende svake lag med kantkorn over 400 moh under skarelag høyt i snødekket. Det er usikkert hvor høyt opp mildværet nå har ødelagt dette laget.

Onsdag gikk det et stort skred over vei i Kvanndalen. Tirsdag løsnet et stort naturlig utløst skred i nordvendt side på Fagernesfjellet i Narvik.

Fjellvær, 19.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS