Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 17.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Unngå leområder og utløpsområde under heng hvor det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Skredfaren er tilknyttet ferske fokksnøflak fra det siste døgnet. Selv om det ventes bare litt nedbør i dag, vil snøbyger og kraftig vind gir pålagring som gjør at store skred kan fortsatt løsne av seg selv.
Mest utsatt område er de som fikk mest nedbør som snø på søndag. Lokale forskjeller i vindretning gjør situasjonen ekstra krevende. Noen steder kan økt belastning fra fokksnø være nok til å trigge skred på vedvarende svake lag dypt i snødekket og disse skredene kan bli svært store.

I lavlandet hvor snødekket ble utsatt for mildvær i går ventes det raskt stabilisering med kaldere vær.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 16.01.2022

Det skjer raske endringer i snøoverflaten som følge av et værskifte. I lavlandet er det kommet nysnø oppå et snødekke som var vått etter mildvær og regn natt til søndag. I fjellet har kraftig vind ført til en hard vindpåvirket snøoverflate utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. På tirsdag var det observert nedføyket overflaterim. Utbredelsen av dette problem er noe uklar, det har troligvis blitt ødelagt av mildvær i lavlandet og finnes kun i noen få lommer rundt skoggrensen.

På søndag har det vært en del naturlig utløste skred i regionen. Det er observert flere store tørr flakskred i både Skjomen og Beisfjord. Det gikk også et stort naturlig utløst vått skred over Beisfjordveien.
På lørdag kveld gikk det naturlig utløste våte skred over veien i Sør-Skjomen.

Det er generelt få observasjoner fra fjellet de siste dagene.

Fjellvær, 16.01.2022

30 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Lavtrykkspassasje om kvelden gir kraftig vind av skiftende retning. Synkende temperaturer om ettermiddagen

Fjellvær, 17.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS