Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 16.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Omfattende ustabile forhold. Mange store og noen svært store naturlig utløste skred ventes. Unngå ferdsel i skredterreng og utløpsområde.

Skredfarevurdering

Oppdatert kl. 08.30 Det har kommet meget stor nedbørsmengder under natt til søndag sammen med sterk vind. Uvær fortsetter i dag og det ventes ytterligere pålagring av fokksnø som gjør at store skred vil kunne løsne av seg selv. Noen steder kan økt belastning fra fokksnø være nok til trigge skred på vedvarende svake lag dypt i snødekke. Snødekket i lavlandet har allerede vært igjennom flere runder med mildvær og det er trolig mer stabile forhold her. Men det kan gå mindre naturlig utløste skred natt til søndag når regnet står på som verst.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 16.01.2022

Det skjer raske endringer i snøoverflate som følge av værskifte. I lavlandet er det kommet nysnø oppå snødekke som ble vått etter mildvær og regn under natt til søndag. I fjellet har kraftig vind ført til en hard vindpåvirket snøoverflate utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. På tirsdag var det observert nedføyket overflaterim. Utbredelsen av dette problem er noe uklart, det har troligvis blitt ødelagt av mildvær i lavlandet og finnes kun i noen få lommer rundt skoggrensen.

På tirsdag ble det observert både naturlig og fjernutløste flakskred rundt skoggrensen nær Bjørnfjell. Disse skredene gikk på nedføyket svake lag av overflaterim.

Det er generelt få observasjoner fra fjellet de siste dagene.

Fjellvær, 15.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om formiddagen før vinden dreier.

Fjellvær, 16.01.2022

30 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Lavtrykkspassasje om kvelden gir kraftig vind av skiftende retning. Synkende temperaturer om ettermiddagen

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS