Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 04.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan være lett å påvirke, og skred kan bli store. Det finnes også ustabile flak med fokksnø.

Skredfarevurdering

Observasjoner fra naboregioner tyder på at vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag kan være lett å påvirke og at skred kan bli store. Fjernutløsning kan være mulig.

Det er den svært kraftige vinden søndag som har ført til at det ligger store flak med fokksnø i nordvestvendt terreng over vedvarende svake lag.

Fokksnøen i seg selv kan også være ustabil og trenger tid til stabilisering.

Snødekkehistorikk, Mandag 03 januar 2022

Over tregrensen er snøen svært preget av kraftig vind fra sørøst på søndag. Vinden har transportert store mengder snø inn i leområder. Snøoverflaten over skoggrensen domineres av harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. Under skoggrense er snøen for det meste løs.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregioner tyder på at dette laget nå er aktivt og kan være lett å påvirke. Det er også observert kantkorn under utvikling under fokksnø høyt i snødekket, men det er foreløpig ikke et bekreftet skredproblem.

Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Søndag gikk det flere skred i nordvestlig aspekt ved Fagernesfjellet i Narvik.

Søndag meldes det om mange drønn og skytende sprekker både ved Fagernesfjellet og i nærheten av Litletind i Håkvikdalen.

Fjellvær

Mandag 03 januar 2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis sørøst opp i sterk kuling utsatte steder.

Tirsdag 04 januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS