Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Bygevær skaper usikkerhet i skredfarevarslet. Der hvor det kommer mest nedbør i kombinasjon med vind vil det kunne dannes ferske fokksnøflak som er lette å løse ut som skiløpere. Andre steder som ikke får nedbør vil skredfaren vær mindre fremtredende.

Fokksnø kan muligens legge seg opp på svake lag av overflaterim eller kantkorn. Dette skredproblemet er ikke bekreftet ennå, og det er stor usikkerhet rundt utbredelsen. Vær likevel obs på faretegn som skytende sprekker og drønn som tyder på at problemet er til stede.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekke. Laget er trolig for det meste låst under harde lag med fokksnø og skare og er generelt vanskelig å påvirke, men hvis du klarer å løse ut skred på vedvarende svake lag kan skredene bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Snødekkehistorikk, Onsdag 29 desember 2021

Frem til 1. juledag kom det stedvis mye snø.
Over skoggrensen er overflaten mange steder preget av sørøstlig vind på tirsdag. Men i mer beskyttete formasjoner ligger det fortsatt område med løssnø. Under skoggrensen er det kald ubunden snø uten lagdeling av betydning.

Ovenfor 500 moh finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Dette laget har stor utbredelse men ligger generelt under harde lag med fokksnø eller skare. Det finnes også kantkorn under utvikling høyt i snødekket.

Det observert godt utviklet rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget.

På onsdag er det oppholdsvær og lett bris fra sørøst på fjelltoppene rundt Narvik.

Fjellvær

Onsdag 29 desember 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -22 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 30 desember 2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS