Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 28.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

En liten økning i vindstyrke høyt til fjells vil kunne flytte på snø fra dagene før jul og danne ferske flak med fokksnø i enkelte leområder hvor pålagring er størst. Hvorvidt det blir et skredproblem avhenger av vindstyrken og mengde snø som blir flyttet på. Vær særskilt obs i heng der det føyker snø.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket. Laget er trolig for det meste låst under harde lag med fokksnø og skare og er generelt vanskelig å påvirke, men hvis du klarer å løse ut skred på vedvarende svake lag kan skredene bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Mandag 27 desember 2021

Frem til 1. juledag har det stedvis kommet mye snø. Det siste snøfall har kommet under rolige vindforhold og det ligger 15-25cm løssnø på overflaten.

Nysnøen hviler oppå fokksnø av ulike hardhet ovenfor skoggrensen. Mens under skoggrensen består det gamle snødekket av fuktige smelteformer og skare.

Ovenfor 500 moh finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Dette laget har stor utbredelse men ligger generelt under harde lag med fokksnø eller skare. Det finnes også kantkorn under utvikling høyt i snødekket.

Det observert godt utviklet rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget.

Fjellvær, mandag 27 desember 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -25 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 28 desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS