Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 25.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Noen steder kan det være lett å løse ut skred i fokksnøflakene fra dagene før jul og julaften. Dette gjelder særlig de delene av regionen som fikk påfyll av snø på julaften. Andre steder har flakene fått muligheten til stabilisere seg. Vær særskilt obs der fokksnøflakene er myke og/eller tynne, for her kan det være lettere å løse ut skred.

Vedvarende svake lag ligger i utgangpunktet under harde lag av fokksnø og skare og er vanskelig å påvirke, men vær obs høyt til fjells og der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind lille julaften og julaften har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanken av vinden og avblåst ned til skare.

I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det 10-20 cm løs snø.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Observasjoner viser at laget fortsatt er intakt over 500 moh.

Det er også observert kantkorn under fokksnøflak som ble dannet sist helg. Utbredelsen av dette laget er usikker.

Fjellvær, 24.12.2021

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS