Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 24.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snøvær og kraftig vind de siste dagene har lagt opp fokksnøflak i leområder. Det kan være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Vedvarende svake lag ligger i utgangpunktet under harde lag av fokksnø og skare og er vanskelig å påvirke, men vær obs høyt til fjells og der fokksnøflakene er tynnere og mykere.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nysnø og vind onsdag har lagt igjen fokksnøflak i leområder over trengrensen og i mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger snøen ubunden.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer som fryser til.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Observasjoner viser at laget fortsatt er intakt over 500 moh.

Det er også observert kantkorn under fokksnøflak som ble dannet sist helg. Utbredelsen av dette laget er usikker.

Før vinden økte på lille julaften var det observert rim i overflaten både på Fagernesfjellet og på Bjørnfjell.

Fjellvær, 23.12.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -21 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Fjellvær, 24.12.2021

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS