Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 22.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes områder med vedvarende svake lag, noen steder kan dette ligge høyt i snødekket. Stabile forhold i lavlandet.

Skredfarevurdering

Det er observert kantkorn under fokksnøen fra helgen. Utbredelsen til dette laget er usikkert, men der det finnes kan det være lett å påvirke laget og skred kan bli store.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket. Laget er trolig for det meste låst under harde lag med fokksnø og skare og er derfor vanskelig å påvirke. Høyt til fjells over 1000 moh er det få observasjoner, stabiliteten til laget er derfor mer usikker her.

I lavlandet er det tidligere gjennomfuktede snødekket i ferd med å fryse til og regnes som stabilt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 21.12.2021

Forrige uke fram til søndag var preget av mildvær, mye nedbør og kraftig vind. Nedbøren kom som regn i lavlandet og snø i høyden med mildværgrense på rundt 600 – 700 moh. På fjellet er snøen vindpåvirket og det er mye skare, fokksnø og avblåst terreng. Under ca 500 moh er snøen fuktig eller våt og i ferd med å fryse til. Under skoggrensen er det generelt lite snø. Søndag var sist dag med nedbør av betydning, med 10 - 15 nysnø.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november. Observasjoner viser at laget fortsatt er intakt over 500 moh. Det er også observert kantkorn under fokksnøflak som ble dannet sist helg. Utbredelsen av dette laget er usikker.

Mandag er det observert overflaterim på Bjørnfjell.

Fjellvær, 21.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -23 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -23 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS