Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 20.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye snø i høyden. Stabile forhold i lavereliggende områder.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind i høyden fram til søndag har ført til stor vindtransport av snø inn i leheng. Den nye snøen har lagt seg over et gammelt snødekke med svake lag av kantkorn. Det er usikkert hvor mye pålagring dette laget tåler. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at kantkornet ikke klarer å holde den nye lasten, og da kan fjernutløsing være mulig. Se på fjellsider med sammenhengende snødekke og stor pålagring som mistenkelig til det motsatte er bevist.

Helgens snøvær og vind førte til at det ble dannet flak med fokksnø i leområder. Det ventes at stabiliseringen vil gå fort, men enkelte steder kan flakene fortsatt trenge litt mer tid før de er stabile, særlig i høyden og i indre strøk der temperaturen har vært kaldere.

I lavlandet er det tidligere gjennomfuktede snødekket i ferd med å fryse til og regnes som stabilt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke fram til lørdag var preget av mildvær og mye nedbør. Nedbøren kom som regn i lavlandet og snø i høyden. På fjellet over ca 600 moh har kraftig vind og nysnø dannet store fokksnøflak i lesider og forsenkninger, særlig i østlig sektor. Under ca 600 moh er snøen fuktig eller våt og i ferd med å fryse til. Under skoggrensen er det generelt lite snø.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av nedføyket kantkorn under harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november og begynnelsen av desember.

Fjellvær, 19.12.2021

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til søndag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 20.12.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS