Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 10.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snøen kan være mulig å påvirke enkelte steder, særlig i skoggrensen og åpne partier i skogen der fokksnøflakene er mykere.

Skredfarevurdering

Mange steder er fokksnøflakene så harde at det er vanskelig å løse ut skred, men det betyr ikke at det er umulig! Vær obs der fokksnøflakene er tynne og myke, slik som i tregrensen, i åpne partier i skogen eller over konvekse terrengformasjoner. Her er det mulig å løse ut små og, kanskje til og med, middels store skred. Husk at små skred kan skade deg når det er så lite snø som nå.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Over skoggrensen er snøoverflaten preget av kraftig vind den siste tiden. Snøoverflaten består i hovedsak av harde fokksnøflak og noen steder er det avblåst til skare/bakken. Under skoggrensen ligger det 15-30 cm løs snø rett på bakken uten noe særlig "såle".

Det er observert omvandling til kantkorn og nedføyket kantkorn i snødekket. Der snødekket er tynt er det observert mer utviklet vedvarende svake lag av kantkorn enn der snødekket er tykkere. I skogen er løssnøen i ferd med å bli omdannet til kantkornet snø.

Det er generelt mer snø i indre deler av regionen enn ut mot kysten.

Fjellvær, 09.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS