Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 07.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder der det kan ligge vedvarende svake lag under fokksnøen. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Økende vind vil flytte på det som eventuelt finnes av tilgjengelig løs snø og legge opp mer fokksnø i leområder. Mange steder er fokksnøflakene så harde at det er vanskelig å løse ut skred, men vær obs der fokksnøflakene er tynne og myke, slik som i tregrensen eller i åpne partier i skogen. Her kan det være lettere å påvirke svake lag av kantkorn og rim som ligger under fokksnøen. Mange steder er det lite snø, noe som begrenser forventet skredstørrelse til små skred, mens i lesidene høyere til fjells kan enkelte mellomstore skred forekomme. Husk også at konsekvenser av små skred kan bli mer alvorlig på grunn av oppstikkende steiner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Over skoggrensen er snøoverflaten svært vindpreget etter kraftig vind den siste tiden. Snøoverflaten består i hovedsak av harde fokksnøflak og noen steder er det avblåst til skare/bakken. Under skoggrensen ligger det 15-30 cm løs snø rett på bakken uten noe særlig "såle", denne snøen er under omvandling til kantkorn. Det er generelt mer snø i indre deler av regionen enn ut mot kysten.

Det er observert omvandling til kantkorn og nedføyket kantkorn i snødekket. Der snødekket er tynt er det observert mer utviklet vedvarende svake lag av kantkorn enn der snødekket er tykkere.

Fjellvær, 06.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 07.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -25 °C til -14 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS