Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 06.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag kan være nedføyket. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Skredfaren er omtrent uendret med stabilt vær og kulde. Noen steder kan fokksnø fra de siste dagene ligger oppå et svakt lag med kantkorn eller overflaterim. Det kan være vanskelig å vite hvor skredproblemet er, men det er generelt de steder hvor fokksnø er tynt eller myk at skred forventes. Mange steder er det lite snø, noe som begrenser forventet skredstørrelse til små skred, mens i lesiden høyere til fjells kan enkelte mellomstore skred forekomme.

Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønnelyder som er tegn på at du påvirker det svake lag. Husk også at konsekvenser av små skred kan bli mer alvorlig pga. oppstikkende steiner.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. desember 2021

Over skoggrensen er snøoverflaten svært vindpreget etter kraftig vind fra sør. Det består i hovedsak av harde fokksnøflak og noen steder er det avblåst til skare/bakken.

Under skoggrensen ligger det 15-30 cm løs snø rett på bakken uten noe særlig "såle", dette snø er under omvandling til kantkorn.

Det er observert begynnende kantkorn rundt et skarelag, men det er generelt få observasjoner og mye usikkerhet rundt hvorvidt dette kan beregnes som aktiv skredproblem. Dette svake lag mest utviklet der snødekke er tynt og generelt i område høyt til fjells og i indrestrøk hvor temperaturene har vært lavere.

Det er også observert lommer med nedføyket overflaterim i indre del av regionen tidligere i uken men få observasjoner skaper ussikkerhet rundt utbredelsen av dette svaklag.

På søndag er det observert ett lite naturlig utløste skred i vest vendt heng ved skoggrensen i indre strøk. Det har troligvis blitt utløst på lørdag som følge av pålagring av fokksnø på vedvarende svaklag.

På lørdag er det observert kraftig snøfokk med pålagring i nordvendt leheng spesielt.

Fjellvær

Søndag 5. desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -14 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 6. desember 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS