Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag kan være nedføyket. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Snødekket kan være ustabilt der gårdagens vind har dannet ferske fokksnøflak. Lave temperatur gjøre at disse flak trenger mer tid til å stabiliserer seg. De steder hvor fokksnøflak ligger oppå svake lag av kantkorn eller overflaterim vil problemet vedvare. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av nedføyket overflaterim og kantkorn. Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønnelyder, og vis varsomhet der fokksnøflak er tynne eller myke. Husk at selv små skred kan ha alvorlig konsekvenser på grunn av oppstikkende steiner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Over skoggrensen er snøoverflaten svært vindpreget etter kraftig vind fra sør. Det består i hovedsak av harde fokksnøflak og noen steder er det avblåst til skare/bakken. Under skoggrensen ligger det 15-30 cm løs snø rett på bakken uten noe særlig "såle", dette snø er under omvandling til kantkorn.

Det er observert begynnende kantkorn rundt et skarelag, men det er generelt få observasjoner og mye usikkerhet rundt hvorvidt dette kan beregnes som aktiv skredproblem. Dette svake lag mest utviklet der snødekke er tynt og generelt i område høyt til fjells og i indrestrøk hvor temperatur har vært lavere. Det er også observert lommer med nedføyket overflaterim i indre del av regionen tidligere i uken men få observasjoner skaper ussikkerhet rundt utbredelsen av dette svaklag.

På lørdag er det observert kraftig snøfokk med pålagring i nordvendt leheng.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 05.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -14 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS