Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 21.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det er mulig å løse ut ferske fokksnøflak i bratte leheng.

Skredfarevurdering

Temperaturen synker utover dagen, noe som vil ha stabiliserende effekt på snødekket. Påfyll av nysnø i kombinasjon med litt vind vil danne ustabile nysnøflak i leområder. Disse kan ligge på glatt solskare, og gå overraskende langt. Det er knyttet stor usikkerhet til utbredelsen av svakt lag av kantkorn, men om du ferdes i høyfjellet i indre strøk bør du ha dette i bakhodet. Dette er i utgangspunktet vanskelig å påvirke, men vær varsom da eventuelle skred på dette laget vil kunne bli store!

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært varmt og sterk sol de siste dagene og snødekket er vått og fuktig et godt stykke over skoggrensa. Under skoggrensa er hele snøpakken våt og grovkornet ned til bakken.

I høyfjellet over 800-1000 moh er det stedvis fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn fra kuldeperiode i januar. Utbredelsen er svært usikker, men ble sist observert i indre strøk. Det har ikke blitt rapportert om skred på disse den siste tiden.

Det har gått flere våte løssnøskred str 1 i Fagernesfjellet i helga. Disse har løsnet opp til 1100 moh i soleksponert terreng, og i nordvendt opp til ca 650 moh. I Ballangen er det observert en del skavelnedfall søndag, samt ansamlinger av smeltevann i søkk.

Mandag ble det observert opphopning av vann rundt gamle skarelag, over skoggrensa.

Fjellvær, 20.04.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -3 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen. Nedbør om kvelden.

Fjellvær, 21.04.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Lavere temperatur utover dagen. Nysnøgrense ned til 0 moh.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS