Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 16.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratt og soleksponert terreng midt på dagen og i bratte leområder med fokksnø i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Gunstige temperaturer stabiliserer fokksnøen som la seg torsdag. Enkelte steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred for en skiløper. Milde temperaturer og muligheter for sol gjør at det kan løsne våte skred naturlig. I de områdene som fikk mest nedbør som regn torsdag kan enkelte våte flakskred ikke utelukkes. Høyt til fjells og i indre strøk kan det være mulig å påvirke vedvarende svake lag i snødekket. Svake lag kan være lettest å påvirke der snødekket er tynt.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet nysnø sammen med kraftig vind. I leområder ligger det myke og hardere flak av fokksnø. På vindutsatte steder er det avblåst ned til gammel fokksnø og skare.

I høyfjellet over 800-1000 moh er det trolig fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn fra kuldeperiode i januar. Men lagene er vanskelig å påvirke, og finnes i størst omfang i indre strøk.

Det har blitt observert rim i fjellet mellom Narvik og Bjørnfjell. Dette kan bli et problem når det legger seg fersk fokksnø onsdag og torsdag.

Fjellvær, 15.04.2021

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 16.04.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS