Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 13.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder hvor det har lagt seg opp mye vindtransportert snø og i solhelningene midt på dagen.

Skredfarevurdering

Fokksnøen som la seg i helgen har fått tid til stabilisering, men større tilleggsbelastning som feks en gruppe skiløpere kan fortsatt løse ut skred. Mot kvelden øker vinden i styrke, og det vil dannes ferske flak som kan være lette å løse ut i heng mot øst.

I bratte heng som får sterk solinnstråling kan det løsne våte løssnøskred.

Stedvis kan det være mulig å påvirke vedvarende svake lag i snødekket. Vær særskilt obs der du går fra tykt til tynnere snødekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. april 2021

I løpet av den siste uken har det kommet mye nysnø, og tidvis kraftig vind på søndag førte til stor snøtransport. I leområder ligger det myke og hardere flak av fokksnø, mens det i skjermede formasjoner fremdeles kan finnes litt ubunden/lett bunden snø. På vindutsatte steder er det avblåst ned til gammel fokksnø og skare.

I høyfjellet over 800-1000 moh er det trolig fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn fra kuldeperiode i januar. Men lagene er vanskelig å påvirke, og finnes i størst omfang i indre strøk.

Nord i regionen ble det observert et stort, naturlig utløst skred på torsdag.

Fjellvær

Mandag 12. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 13. april 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS